Medische Encyclopedie – Apotheek de Gorzen – Schiedam

Apotheek de Gorzen

Bij Apotheek de Gorzen bieden wij u graag persoonlijke aandacht om u optimaal te ondersteunen bij het gebruik van geneesmiddelen. Stel uw vraag aan een van onze assistentes of maak een afspraak met de apotheker. Op onze website kunt u eenvoudig 24 uur per dag een herhaalrecept aanvragen. Daarnaast vindt u een uitgebreid aanbod aan informatie over geneesmiddelen, gezondheid en zelfzorg.

Groenelaan 111
3114CE Schiedam

Tel: 010-246 88 88
Fax: 010-473 06 07
E-mail: info@apotheekdegorzen.nl

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Inhoud

Bellverlamming

Wat is bellverlamming?

Bij de aangezichtsverlamming van Bell raken de spieren in één helft van uw gezicht ineens verlamd.

Dit lijkt op een beroerte (TIA, herseninfarct of hersenbloeding). Daarom schrikt u er waarschijnlijk erg van. Maar een aangezichtsverlamming van Bell is geen probleem in uw hersenen. Het probleem zit in een zenuw in uw gezicht: de aangezichtszenuw.

De verlamming gaat meestal vanzelf over. Dit kan soms 3 tot 6 maanden duren.

De oorzaak van de klachten is de zenuw aan één kant van uw gezicht: die werkt ineens niet meer.

Deze zenuw zorgt voor:

  • de spieren in uw gezicht (voorhoofd, oogleden en mondhoek)
  • de traanklier
  • een aantal speekselklieren
  • de smaak op uw tong
  • een spiertje in het middenoor dat harde geluiden een beetje dempt.

 

Waarom de zenuw opeens niet meer werkt, weten we niet. Waarschijnlijk komt het door een ontsteking. De zenuw zwelt op en komt tijdelijk klem te zitten. Ook de ziekte van Lyme kan de oorzaak zijn.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

De aangezichtsverlamming van Bell is vaak goed zichtbaar. Mensen zullen er waarschijnlijk naar kijken en er vragen over stellen. Dat vindt u misschien vervelend.

Leg aan familie, vrienden en collega’s uit wat het is, en dat het meestal vanzelf weer overgaat. Dat kan helpen om het minder ongemakkelijk te maken.

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

  • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

  • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

  • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

  • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

  • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

  • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

  • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

  • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

  • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Neem direct contact op met uw huisarts, als uw mondhoek naar beneden gaat hangen.

Neem dezelfde dag nog contact op met uw huisarts bij een van de volgende verschijnselen:

  • Uw oog wordt rood.
  • Uw oog doet pijn.
  • U kunt minder zien met het oog.

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Prednisolon en prednison
Prednisolon en prednison zijn bijnierschorshormonen, ook wel corticosteroïden genoemd. Ze verhogen de kans op volledig herstel van de verlamming van de gezichtsspieren. U krijgt dan 7 tot 10 dagen lang tabletten of capsules met dit medicijn (stootkuur).