Medische Encyclopedie – Apotheek de Gorzen – Schiedam

Apotheek de Gorzen

Bij Apotheek de Gorzen bieden wij u graag persoonlijke aandacht om u optimaal te ondersteunen bij het gebruik van geneesmiddelen. Stel uw vraag aan een van onze assistentes of maak een afspraak met de apotheker. Op onze website kunt u eenvoudig 24 uur per dag een herhaalrecept aanvragen. Daarnaast vindt u een uitgebreid aanbod aan informatie over geneesmiddelen, gezondheid en zelfzorg.

Groenelaan 111
3114CE Schiedam

Tel: 010-246 88 88
Fax: 010-473 06 07
E-mail: info@apotheekdegorzen.nl

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Inhoud

Hyperseksualiteit

Wat is hyperseksualiteit?

Als de seksuele gevoelens (libido) van een persoon sterker zijn of meer tot uiting komen dan wat men normaal vindt, noemt men dat hyperseksualiteit. Bij mannen heet hyperseksualiteit ook wel satyriasis en bij vrouwen noemt men dit nymfomanie.

Het hangt dus sterk af van wat men als normaal beschouwd of iemand hyperseksueel wordt genoemd. Belangrijk is bijvoorbeeld de houding die de samenleving heeft ten opzichte van seksualiteit. Vroeger werd hyperseksualiteit als een geestelijke stoornis beschouwd. Tegenwoordig wordt de seksuele drift pas afwijkend genoemd, als u er klachten van heeft of last door krijgt.

Wat zijn de oorzaken van hyperseksualiteit?
Hyperseksualiteit kan ook een symptoom zijn van andere problemen, bijvoorbeeld als u er niet in slaagt seksuele bevrediging te vinden. Een verhoogde seksuele drift komt ook voor als verschijnsel bij geestesziekten. Voorbeelden zijn bepaalde vormen van depressie, dementie, een borderline-persoonlijkheidsstoornis en schizofrenie.

Verder komt hyperseksualiteit voor als bijwerking van bepaalde geneesmiddelen, zoals medicijnen tegen de ziekte van Parkinson.

Ook hersenbeschadiging door een ongeval of een operatie, maar ook door een hersentumor, kan een oorzaak zijn.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Een aanpak is afhankelijk van de problemen en de achterliggende oorzaak. Als het gaat om een bijwerking van medicijnen, kan de dosering worden aangepast of een ander geneesmiddel gekozen worden. Soms kan gedragstherapie nuttig zijn of aanpassingen in uw omgeving.

Afhankelijk van de oorzaak kunnen soms ook medicijnen helpen.

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

  • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

  • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

  • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

  • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

  • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

  • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

  • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

  • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

  • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Cyproteron
Cyproteron werkt als anti-androgeen, dat wil zeggen dat het de werking tegengaat van mannelijke geslachtshormonen. Dit leidt soms, niet altijd, tot vermindering van de seksuele behoeftes.

Triptoreline
Triptoreline vermindert de aanmaak van het mannelijk hormoon testosteron. Dit leidt soms, niet altijd, tot vermindering van de seksuele behoeftes.