Medische Encyclopedie – Apotheek de Gorzen – Schiedam

Apotheek de Gorzen

Bij Apotheek de Gorzen bieden wij u graag persoonlijke aandacht om u optimaal te ondersteunen bij het gebruik van geneesmiddelen. Stel uw vraag aan een van onze assistentes of maak een afspraak met de apotheker. Op onze website kunt u eenvoudig 24 uur per dag een herhaalrecept aanvragen. Daarnaast vindt u een uitgebreid aanbod aan informatie over geneesmiddelen, gezondheid en zelfzorg.

Groenelaan 111
3114CE Schiedam

Tel: 010-246 88 88
Fax: 010-473 06 07
E-mail: info@apotheekdegorzen.nl

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Inhoud

Lage bloeddruk

Wat is lage bloeddruk?

Bloeddruk is de druk in uw bloedvaten.

  • Als uw hart samentrekt en zo uw bloed het lichaam in stuwt, is de druk in uw bloedvaten op z’n hoogst. Dat heet de bovendruk.
  • Als uw hart daarna weer ontspant ontstaat er een lagere druk. Dat noemen we de onderdruk.

Uw bloeddruk wisselt voortdurend. Als u hard rent is de bloeddruk hoger dan wanneer u rustig zit.

Normaal is de bovendruk lager dan 140 en de onderdruk lager dan 95 mmHg.

  • Mannen hebben een lage bloeddruk bij waarden onder de 110/70 mmHg.
  • Vrouwen hebben een lage bloeddruk bij waarden onder de 100/60 mmHg.

Bij de meeste mensen is er geen duidelijke oorzaak voor een lage bloeddruk.

Bij bepaalde situaties komt het vaker voor:

  • bloedverlies (zoals heftige menstruaties, een bloeding in het maag-darmkanaal)
  • vochtverlies (bij uitdroging door koorts met spugen en diarree of bij grote brandwonden)
  • infecties (maag-darminfecties met spugen en diarree)
  • zwangerschap (een lage bloeddruk is dan een normaal verschijnsel)
  • medicijngebruik (bijvoorbeeld bij plaspillen)
  • hartritmestoornissen zoals atriumfibrilleren
  • orthostatische hypotensie: duizeligheid en/of flauwvallen als u snel opstaat
  • postprandiale hypotensie: lage bloeddruk na de maaltijd (vooral bij ouderen)

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Heeft u een maag-darminfectie waarbij u veel vocht verliest met spugen en diarree, zorg dan dat u voldoende drinkt. Neem eventueel ORS, een middel van zout en suiker om op te lossen in water. U kunt ORS bij de drogist of apotheek halen.

Krijgt u duizelingen bij opstaan? Blijf dan even rustig zitten nadat u omhoog komt vanuit liggen en ga dan pas staan. Neem even de tijd en zorg voor steun (een handvat aan de muur bij het toilet, een armleuning of een muur). Ga pas lopen als u zich zeker voelt.

Bij warm weer en bij inspanning verliest u door zweten veel vocht en zout. Let dan extra goed op dat u voldoende vocht en zout inneemt.

Gaat u naar de sauna of neemt u een warm bad, sta dan rustig op. De bloedvaten gaan door de warmte meer openstaan en dit kan de lage bloeddruk verergeren en klachten geven.

Gebruikt u medicijnen, bijvoorbeeld plaspillen, en bent u ziek en drinkt u minder, overleg dan met uw huisarts of u tijdelijk minder medicijnen kunt innemen.

Op oudere leeftijd kunt u nadenken over stoppen met medicijnen die een lage bloeddruk kunnen geven. Bijvoorbeeld stoppen met een bloeddrukverlager of stoppen met een medicijn tegen plasklachten. Bespreek dit met uw huisarts.   

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

  • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

  • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

  • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

  • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

  • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

  • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

  • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

  • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

  • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Meestal is een lage bloeddruk onschuldig en gaan de klachten vanzelf over zonder behandeling. Indien de klachten aanhouden of telkens terugkomen, ga dan naar uw huisarts. De huisarts zal zo nodig verder onderzoek doen en behandelen.

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Fludrocortison
Fludrocortison wordt soms gebruikt bij een bepaalde vorm van een verlaagde bloeddruk , ‘orthostatische hypotensie’. Orthostatische hypotensie uit zich vooral in duizeligheid bij opstaan uit zittende of liggende houding.

Een enkele keer kan een dergelijk lage bloeddruk ontstaan doordat het lichaam te weinig zouten vasthoudt. Dit middel heeft een zelfde effect als het lichaamseigen aldosteron. Het zorgt ervoor dat het lichaam zouten en water vasthoudt. Hierdoor stijgt de bloeddruk. 

Pyridostigmine
Pyridostigmine wordt soms gebruikt bij een bepaalde vorm van een verlaagde bloeddruk , ‘orthostatische hypotensie’, bij mensen met de ziekte van Parkinson. Orthostatische hypotensie uit zich vooral in duizeligheid bij opstaan uit zittende of liggende houding.

Domperidon
Domperidon wordt soms gebruikt bij een bepaalde vorm van een verlaagde bloeddruk, ‘orthostatische hypotensie’, bij mensen met de ziekte van Parkinson. Orthostatische hypotensie uit zich vooral in duizeligheid bij opstaan uit zittende of liggende houding.